Reset Password

Your search results

Μανώλης Τσακαλάκης: Ο τουρισμός μπορεί να οδηγήσει την οικονομία μπροστά

Published on Οκτωβρίου 11, 2017 by admin
tsakalakis

Συνέντευξη στην Μαργαρίτα Μανούσου

Μακρύς ο δρόμος για τις επενδύσεις, τονίζει ο κ. Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου και διευθύνων σύμβουλος των Rethymno Mare και Rethymno Mare Royal Hotels

Ο φόρος διανυκτέρευσης, ο οποίος θα ισχύσει εκτός απροόπτου από τον Ιανουάριο του 2018, σε συνδυασμό με τους άλλους φόρους θα οδηγήσει πολλά καταλύματα στο λουκέτο

 

«Το 2018, εκτός απροόπτου, αναμένεται να έχει το ίδιο καλές πληρότητες όπως και το 2017». Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει ο κ. Μανώλης Τσακαλάκης, διευθύνων σύμβουλος στα ξενοδοχεία Rethymno Mare και Rethymno Mare Royal Hotels και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου. Ωστόσο, όπως σημειώνει, σε ορισμένους μήνες εξαιτίας της προσέλκυσης πολύ μεγάλου αριθμού επισκεπτών δεν θα είναι δυνατόν να υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση των διανυκτερεύσεων. Αυτά όσον αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό, διότι ο εσωτερικός τουρισμός παραμένει για τους περισσότερους Έλληνες όνειρο θερινής νυκτός, τονίζει ο κ. Τσακαλάκης.

 

Πολλά τα μέτωπα

Τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και εν γένει την οικονομία της χώρας είναι ότι ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατό να υπάρξουν ένα ξεκάθαρο ασφαλιστικό και φορολογικό πλαίσιο, επενδυτικός νόμος, βιώσιμο τραπεζικό σύστημα για την ασφαλή χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων, αύξηση του συντελεστή δόμησης. Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσακαλάκης σημειώνει ότι στην Κύπρο, όπου εφαρμόστηκε η αύξηση του συντελεστή δόμησης, μετά την κρίση που πέρασε η χώρα επιτεύχθηκε αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας και άλλων κλάδων. Στην Ελλάδα, όπως τονίζει, «η υψηλή φορολογία 29% και 29% προκαταβολή για το επόμενο έτος και όταν το ένα τέταρτο της τιμής είναι ΦΠΑ, δεν βοηθούν και πολύ την ανάκαμψη».
Έτσι ο φόρος διανυκτέρευσης, που θα ισχύσει εκτός απροόπτου από 1/1/2018, σε συνδυασμό με τα προηγούμενα, θα οδηγήσεί πολλά καταλύματα στο κλείσιμο, εκτιμά ο κ. Μανώλης Τσακαλάκης.
Προγραμματισμός επενδύσεων

tsakalakis2

Ο κ. Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου και διευθύνων σύμβουλος των Rethymno Mare και Rethymno Mare Royal Hotels

Προκειμένου να υλοποιηθούν οι επενδύσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής στα χαρτιά και όσες ενδεχομένως προκύψουν, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη που πρέπει να διανυθεί. Και μάλιστα αυτός ο δρόμος πρέπει να διανυθεί γοργά και σταθερά και χωρίς πισωγυρίσματα ώστε να βγει η χώρα το γρηγορότερο δυνατό από το τέλμα.
«Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει ανάπτυξη για να διευρυνθεί η φορολογική βάση, να δημιουργηθούν νέες θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας, οι οποίες και τελικά θα αποδώσουν τα πολυπόθητα στον κόσμο που υποφέρει αλλά και στην εθνική οικονομία που στενάζει», σημειώνει.
Τονίζει επίσης ότι «το θαύμα της τουριστικής βιομηχανίας στη χώρα μας δεν το έκαναν ξένοι αλλά Έλληνες επιχειρηματίες» και απορεί γιατί δεν τους εμπιστεύεται η κυβέρνηση ώστε να το ξανακάνουν συμπαρασύροντας και την ελληνική οικονομία προς τα πάνω. Άλλωστε, σημειώνει, όλοι παραδέχονται ότι μόνο ο τουρισμός άντεξε στην κρίση και χαρακτηρίζεται σήμερα ως η βαριά βιομηχανία της χώρας.

———————————–

Rethymno Mare & Rethymno Mare Royal Hotels

Στην καρδιά του σπουδαιότερου παγκοσμίως αρχαίου πολιτισμού, του Μινωικού και γενέτειρα του αρχηγού των ολύμπιων θεών, φημισμένου για τη φιλοξενία του, Ξένιου Δία, βρίσκεται το Rethymno Mare και το Rethymno Mare Royal, δύο παραθαλάσσια ξενοδοχεία, κτισμένα σε μια καταπράσινη ιδιωτική έκταση 35.000 τ.μ. στην περιοχή της γραφικότατης Σκαλέτας.

Απέχουν 11 μόλις χιλιόμετρα από την πανέμορφη πόλη του Ρεθύμνου και 64 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, την πρωτεύουσα του νησιού. Η θέα τους είναι ένας συνδυασμός του απέραντου Κρητικού πελάγους με την ατελείωτη παραλία και του μοναδικού καταπράσινου τοπίου.

Η πολυτέλεια και η άνεση συνδυάζονται αρμονικά με την προσεγμένη αισθητική και το όμορφο περιβάλλον παρέχοντας πραγματικά υψηλή ποιότητα διαμονής.

Μετά και την τελευταία ανακαίνισή τους το 2009 και το 2015, η διαμονή στα άνετα διαμορφωμένα δωμάτια του Rethymno Mare και Rethymno Mare Royal συνδυάζει πλέον όχι μόνο το παραδοσιακό αλλά παράλληλα και το μοντέρνο στυλ με όλες τις ανέσεις που απαιτεί ο σύγχρονος ταξιδιώτης. Οι ξεχωριστοί κήποι τους και η απέραντη παραλία που απλώνεται μπροστά και στις δύο μονάδες προσφέρουν στον επισκέπτη μια εξαιρετική θέα, η οποία συνδυάζεται με τη γνωστή κρητική φιλοξενία.