Reset Password

Your search results

Αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού και το 2018 εμφανίζεται ο κ. Γιάννης Οικονόμου, διευθύνων σύμβουλος της Economou Hotels

Published on Οκτωβρίου 11, 2017 by admin
galaxy-hotel-iraklio

Συνέντευξη στην Μαργαρίτα Μανούσου

Η Τουρκία επανέρχεται, αλλά διεθνώς  η τάση είναι υπέρ της Ελλάδας

Τα προβλήματα υποδομών εμποδίζουν την τουριστική ανάπτυξη και τη δυνατότητα προσφοράς ενός τουριστικού προϊόντος υψηλότερων προδιαγραφών και αντίστοιχης κοστολόγησης

Το 2017 χαρακτηρίζεται τόσο από την αύξηση των αφίξεων όσο και από την αύξηση της μέσης τιμής διανυκτέρευσης, επισημαίνει ο κ. Γιάννης Οικονόμου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Economou Hotels, διευκρινίζοντας ότι αυτό ισχύει και για το ξενοδοχείο της εταιρείας στο Ηράκλειο, το Galaxy Hotel, και για τις βίλες της Galaxy Villas. Συμπληρώνει επίσης ότι το 2016 ήταν μια καλή χρονιά, αλλά το 2017 ήταν ακόμη καλύτερη. Αισιόδοξος είναι ο κ. Οικονόμου και για το 2018 καθώς, όπως λέει, «είναι θετικά τα μέχρι σήμερα δεδομένα και στα συμβόλαια που υπογράφονται οι τιμές είναι λελογισμένα ανεβασμένες». Όπως επίσης αναφέρει ο κ. Οικονόμου, «η Τουρκία επανέρχεται αλλά σε διεθνές επίπεδο η τάση είναι θετική προς την Ελλάδα».

 

Μεγάλη η μείωση στον εσωτερικό τουρισμό

Η θετική αυτή εικόνα του τουρισμού όμως φαίνεται ότι δεν αφορά τον εσωτερικό τουρισμό καθώς, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η μείωση είναι τεράστια τα τελευταία χρόνια. Με βάση δε έναν πρόχειρο υπολογισμό, η μείωση αυτή, όπως εκτιμά, μπορεί να φθάνει και το 60% ανά χρόνο για τα τελευταία 5-6 χρόνια.

oikonomou_giannis_0d07286

Ο κ. Γιάνννης Οικονόμου, διευθύνων σύμβουλος της Economou Hotels

ΒΟΑΚ, ένα ανεκπλήρωτο έργο πρώτης ανάγκης

Όσον αφορά τα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι της Κρήτης το 2017, όπως υπογραμμίζει ο κ. Οικονόμου, αυτά είναι τα γνωστά προβλήματα των υποδομών, τα οποία, όπως τονίζει, «πρακτικά χειραγωγούν την τουριστική ανάπτυξη και τη δυνατότητα προσφοράς ενός τουριστικού προϊόντος υψηλών προδιαγραφών και αντίστοιχης κοστολόγησης». Ανάμεσά τους κυριαρχούν οι πολλές ελλείψεις που υπάρχουν στο αεροδρόμιο, που αποτελεί και το δεύτερο σε κίνηση αεροδρόμιο της χώρας. Επίσης σοβαρό είναι και το θέμα με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), που παραμένει ανεκπλήρωτο έργο πρώτης ανάγκης. Σημαντικό πρόβλημα την τουριστική περίοδο 2017 ήταν και η αποκομιδή των σκουπιδιών σε περίοδο απεργίας.

 

Αρχή νέων προβλημάτων το τέλος διανυκτέρευσης

Σχετικά με το τέλος διανυκτέρευσης, ο κ. Οικονόμου υποστηρίζει ότι θα έχει επιπτώσεις, τόσο γιατί θα επιβαρύνει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, εφόσον αυτές θα το απορροφήσουν, όσο και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αν περάσει στην τιμή χρέωσης του δωματίου. Υπογραμμίζει επίσης ότι το πλέον αρνητικό στοιχείο αυτού του τέλους είναι ότι, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι ΜΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ.

 

Προτάσεις προς την πολιτεία

Η συμβολή της πολιτείας για τη στήριξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, πρέπει να αφορά τη βελτίωση των υποδομών που επηρεάζουν και επιδρούν στο τουριστικό προϊόν. Ένα άλλο πρόβλημα που θίγει είναι η προσέλκυση μεγάλου αριθμού επισκεπτών στα ίδια μέρη επιδρώντας και επηρεάζοντας αρνητικά τη φέρουσα ικανότητά τους, όπως λέει, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να υποστηριχθούν και να προβληθούν και άλλες περιοχές που δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη. Αυτό όσον αφορά την Κρήτη έχει να κάνει με την ενδοχώρα και τον Νότο της Κρήτης. «Απαιτείται σήμερα – επισημαίνει ο κ. Γιάννης Οικονόμου – επανατοποθέτηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με στόχο τη διεύρυνση, τόσο γεωγραφικά με την προβολή νέων προορισμών όσο και χρονικά με την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Αυτό θα μπορούσε να έχει και πολύ ουσιαστικά και άμεσα αποτελέσματα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

 

Ανακαινίσεις αλλά και νέα ξενοδοχεία

Σχετικά με τα επενδυτικά σχέδια της Economou Hotels, ο διευθύνων σύμβουλός της τονίζει ότι έχουν σκοπό να πραγματοποιήσουν ανακαινίσεις στις υποδομές του ξενοδοχείου αλλά και στις βίλες. Προγραμματίζουν επίσης κάποιες αγορές καθώς και δημιουργία νέων ξενοδοχείων τα επόμενα δύο χρόνια.

 

ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Η εταιρεία Economou Hotels διαθέτει το Galaxy Hotel και τις Galaxy Villas.

Το Galaxy Hotel είναι πέντε αστέρων και βρίσκεται στο Ηράκλειου Κρήτης. Ζεστό, με επαγγελματική φιλοξενία, σύγχρονη αρχιτεκτονική άποψη και παροχές υψηλού επιπέδου, το πολυβραβευμένο πεντάστερο Galaxy αποτελεί πολύ καλή επιλογή διαμονής στην πόλη. Διαθέτει 127 δωμάτια και σουίτες, πλήρως εξοπλισμένους συνεδριακούς χώρους και αίθουσες εκδηλώσεων καθώς και σειρά παροχών και ανέσεων που το τοποθετούν στο επίκεντρο των προτιμήσεων για εργασία ή διασκέδαση. Οι Galaxy Villas, στο γραφικό χωριό Κουτουλουφάρι Ηρακλείου, είναι 53 ευρύχωρες και κομψές βίλες με πανέμορφους κήπους. Αποτελούν ιδανικό προορισμό για αυθεντικές κρητικές διακοπές. Είναι όλες εφοδιασμένες με πλήρεις ανέσεις και εξοπλισμό ενός σύγχρονου χώρου διαμονής. Επιπλέον το συγκρότημα διαθέτει όλες τις παροχές και υπηρεσίες ενός υπέροχου προορισμού διακοπών.